Foodprint manifestatie – voedsel voor de stad

Van maart 2009 tot en met december 2010 wordt de Foodprint manifestatie gehouden op diverse locaties in de stad Den Haag.

Foodprint is een twee jaar durend programma over de invloed van voedsel op de cultuur, de inrichting en het functioneren van steden en van Den Haag in het bijzonder. Voedsel en de stad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Straatnamen als de Grote Markt, de Kalverstraat of de Lammerschans verwijzen naar die historische band tussen voedsel en stad. Toentertijd was de lijn tussen oorsprong en eindpunt van voedsel vaak nog kort en duidelijkzichtbaar. Tegenwoordig zorgt een wereldwijd netwerk van veelal anonieme producenten en supermarktketens hoe voor het dagelijks voedsel van miljoenen mensen. Wat zijn daarvan de gevolgen voor ons dagelijks handelen? En wat betekent dit op voor het aanbod, de smaak en de keus keuze van ons voedsel? Welk effect heeft dit op onze dagelijkse omgeving: zowel op de inrichting en werking het functioneren van de huidige stad als die van het platteland? Het (terug) naar de stad brengen en zichtbaar maken van de voedselproductie kan zowel het bewustzijn van de waarde van voedsel versterken als helpen te voorzien in een gezonde, groene, leefbare en duurzame stad.

Op vrijdag 26 juni a.s. is het Foodprint symposium waarbij  het thema ‘Voedsel voor de stad’ belicht wordt vanuit de wetenschap, de praktijk van stadsboeren, kunstenaars en ontwerpers en ondernemers. Het programma is gevuld met tal van sprekers en inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland (zie info sprekers).  Een van die inspirerende voorbeelden is Will Allen, boegbeeld van urban farming in de USA. Will Allen is voormalig basketballspeler bij o.a. Anderlecht, en initiatiefnemer van Growing Power

Hij startte met een kas midden in een buitenwijk van Milwaukee en heeft inmiddels meerdere locaties in parken in Chicago. Hij teelt hier tientallen soorten verse sla en groenten, tilapia, voor een markt van lokale restaurants, consumenten en sociale voedselprogramma’s. Het gaat om biologische teelt voornamelijk op hydrocultuur en compostsubstraat. Er wordt gebruik gemaakt van stedelijke afvalstromen als basis voor de compost -via wormen. Het is ook een werkplek voor re-integrerende ex-verslaafden, etc. Will Allen (zie video clip en online artikel van New York Times) kreeg onlangs de MacArthur fellowship.

Volgens Jan Willem van der Schans (Jan-Willem.vanderschans@wur.nl) werkzaam bij het LEI en een van de trekkers van Eetbaar Rotterdam) is Will Allen daarmee het boegbeeld van urban farming in de VS, en misschien wel wereldwijd. Dus reden genoeg om Will Allen op zaterdagmiddag 27 juni ook naar Rotterdam te halen voor een bijeenkomst met bedrijfsleven, ondernemers in land en tuinbouw, adviseurs, studenten agrarisch onderwijs, docenten en ook stedelijke partijen die geïnteresseerd zijn in urban farming als business concept. Zie voor meer info de vooraankondiging op de weblog van Eetbaar Rotterdam.

2 thoughts on “Foodprint manifestatie – voedsel voor de stad

 1. Meppel, 21 juli 2009

  Beste mensen,

  In Meppel wordt (begin 2010) , alweer voor de vijfde keer, een filmfestival gehouden met het centrale thema “ Idealisme werkt”.
  Een filmfestival voor en door idealisten met een aantal speelfilms en een groot aantal, korte, documentaires waaruit te zien is, dat idealisme nog niet zo gek is. Te vaak horen we dat idealisme niet meer van deze tijd is, dat het dweilen met de kraan open is, dat de tijd van geitenwollen sokken nu echt voorbij is. Wij willen als organisatie daaraan tegenwicht bieden. We willen de bezoekers van ons filmfestival, we verwachten zo’n 150 gasten, laten merken dat idealisme nog steeds werkt.

  Op internet kwam ik jullie tegen waarbij het zo duidelijk is dat ook jullie idealisme werkt. Voor ons als organisatie bemoedigend te zien dat er zoveel activiteiten in Nederland zijn en dat er zoveel idealisten bezig zijn op zoveel verschillende terreinen.

  Eigenlijk sluit ons filmfestival naadloos aan bij jullie activiteiten.
  Onze vraag is daarom, hebben jullie een film of filmpje op DVD van jullie project. Een film die wij op ons filmfestival als documentaire kunnen vertonen zodat ook in Meppel aandacht besteed kan worden aan jullie idealen.
  Behalve het vertonen van de film willen wij, als je dat hebt, ook wat documentatie neerleggen, zodat de bezoekers na afloop nog wat kunnen meenemen of in ieder geval stof tot nadenken hebben.
  Jullie (internet)adres zal in ieder geval ook in het programmaboekje worden vermeld.

  We zien je berichten belangstelling tegemoet.
  Met vriendelijke groet,

  Namens het Meppeler Filmfestival

  Henk Zuidervaart
  Brandemaat 90
  7943 EZ Meppel.
  Tel. , na 18.00 u: 0522-261666

 2. Beste Henk,

  Ik zal jouw reactie doorsturen naar aantal van mijn collega’s die zich meer in bijoznder met food bezig houden. Dank voor je reactie.

  Dirk Roep
  UD Leerstoelgroep Rurale Sociologie

Comments are closed.